Editorkomponentens kommandolinje

Kate's editorkomponent har en intern kommandolinje, som lader dig udføre visse handlinger fra en minimal grafisk grænseflade. Kommandolinjen er et tekstindtastningsfelt længst nede i redigeringsområdet. For at vise det, vælges Vis->Skift til kommandolinje eller genvejstasten (normalt F7) bruges. Editoren sørger for et sæt kommandoer som er dokumenterede nedenfor, og yderligere kommandoer kan varetages af plugin.

For at udføre en kommando, skrives kommandoen og så trykkes på returtasten. Kommandolinjen angiver om kommandoen lykkedes og viser måske en meddelelse. Hvis du kom til kommandolinjen ved at trykke på F7 skjules den automatisk efter nogle sekunder. For at rydde meddelelsen og indtaste en ny kommando, trykkes på F7 igen.

Kommandolinjen har et indbygget hjælpesystem, udsted kommandoen help for at komme i gang. For at se en liste med alle tilgængelige kommandoer, skrives help list. For at vise hjælp om en bestemt kommando, skrives help kommando.

Kommandolinjen har en indbygget historik, så du kan genbruge kommandoer som allerede er skrevet ind. For at navigere i historikken, bruges tasterne Pil opad og Pil nedad. Når historikkommandoer vises er kommandoernes argument markerede, hvilket lader dig nemt overskrive argumenterne.

Standardkommandoer på kommandolinjen

Kommandoer til at indstille editoren

Disse kommandoer sørges for af editorkomponenten og lader dig kun indstille det aktive dokument og visningen. Dette er praktisk hvis du vil bruge en indstilling som adskiller sig fra standardindstillingen, for eksempel for indrykning.

Argumenttyper

BOOLESK

Denne bruges med kommandoer som slår noget til eller fra. Mulige værdier er on (til), off (fra), true (sand), false (falsk), 1 eller 0.

HELTAL

Et heltal

STRENG

En streng

set-tab-width [HELTAL bredde]

Indstiller tabulatorbredden til tallet bredde

set-indent-width [HELTAL bredde]

Indstiller indrykningsbredden til tallet bredde. Bruges kun hvis du indrykker med mellemrum.

set-word-wrap-column [HELTAL bredde]

Indstiller linjebredden for hårdt linjebrud til bredde. Dette bruges hvis du bruger automatisk linjebrud for din tekst.

set-icon-border [BOOLESK]

Indstiller synligheden af ikonkanten.

set-folding-markers [BOOLESK aktivér]

Indstiller synligheden af foldningsmarkørruden.

set-line-numbers [BOOLESK aktivér]

Indstiller synligheden af linjenummerruden.

set-replace-tabs [BOOLESK aktivér]

Hvis aktiveret, erstattes tabulatortegn med mellemrum mens du skriver.

set-remove-trailing-space [BOOLESK aktivér]

Hvis aktiveret, fjernes afsluttende blanke tegn så snart markøren forlader en linje.

set-show-tabs [BOOLESK aktivér]

Hvis aktiveret, synliggøres tabulatortegn og afsluttende blanke tegn med en lille prik.

set-indent-spaces [BOOLESK aktivér]

Hvis aktiveret, indrykker editoren med indrykningsbredde mellemrum for hvert indrykningsniveau, i stedet for et tabulatortegn.

set-mixed-indent [BOOLESK aktivér]

Hvis aktiveret, bruger Kate en blanding af tabulatortegn og mellemrum for indrykning. Hvert indrykningsniveau har bredden indrykningsbredde, og flere indrykningsniveauer optimeres så at så mange tabulatortegn som muligt bruges.

Når det udføres aktiverer kommandoen desuden indrykning med mellemrum, og hvis indrykningsbredden ikke angives indstilles den til halvdelen tabulatorbredden for dokumentet.

set-word-wrap [BOOLESK aktivér]

Aktiverer dynamisk linjebrud ifølge aktivér

set-replace-tabs-save [BOOLESK aktivér ]

Hvis aktiveret, erstattes tabulatortegn med blanke tegn så snart dokumentet gemmes.

set-remove-trailing-space-save [BOOLESK aktivér]

Hvis aktiveret, fjernes afsluttende mellemrum fra alle linjer så snart dokumentet gemmes.

set-indent-mode [navn]

Indstiller automatisk indrykningstilstand til navn. Hvis navn ikke genkendes, indstilles tilstanden til 'none'. Gyldige tilstande er 'cstyle', 'csands', 'xml', 'python', 'varindent' og 'none'.

set-highlight [fremhævning]

Indstiller dokumentets syntaksfremhævningssystem. Argumentet skal være et gyldigt fremhævningsnavn, som vises i menuen Værktøjer->Fremhævning. Kommandoen sørger for en liste for automatisk komplettering af argumentet.

Kommandoer for redigering

Disse kommandoer ændrer nuværende dokument.

indent

Indrykker de markerede linjer eller den nuværende linje.

unindent

Afindrykker markerede linjer eller nuværende linje.

cleanindent

Rydder indrykningen for markerede linjer eller nuværende linje ifølge dokumentets indrykningsindstillinger.

comment

Indsætter kommentarmarkeringer for at give markeringen, markerede linjer eller nuværende linje en kommentar ifølge tekstformatet som defineres af dokumentets syntaksfremhævningsdefinition.

uncomment

Fjerner kommentarmarkeringer fra markeringen, markerede linjer eller nuværende linje ifølge tekstformatet som defineres af dokumentets syntaksfremhævningsdefinition.

kill-line

Sletter den nuværende linje.

replace [mønster] [erstatning]

Erstatter tekst som matcher mønster med erstatning. Hvis du ønsker at mønster skal indeholde blanke tegn, skal både mønster og erstatning placeres indenfor enkelte eller dobbelte citationstegn. Hvis argumenterne ikke er citerede, bruges det første ord som mønster og resten som erstatning. Hvis erstatning er tom, fjernes hver forekomst af mønster.

Du kan indstille kommandoen ved at tilføje et kolon fulgt af et eller flere bogstaver som hvert repræsenterer en indstilling, ved at angive replace:tilvalg mønster erstatning. Tilgængelige tilvalg er:

b

Søg baglæns.

c

Søg fra markørens position.

e

Søg kun i markeringen.

r

Udfør en søgning med et regulært udtryk. Hvis det angives, kan du bruge \N, hvor N er et tal, til at repræsentere fundet tekst i erstatningsstrengen.

s

Udfør versalfølsom søgning.

p

Spørg efter tilladelse til at erstatte næste forekomst.

w

Match kun hele ord.

date [format]

Indsætter en dato- og tidsstreng som defineres af angivet format, eller formatet “yyyy-MM-dd hh:mm:ss” hvis intet angives. Følgende oversættelser udføres når format tolkes:

dDagen som et tal uden indledende nul (1-31).
ddDagen som et tal med indledende nul (01-31).
dddDagens forkortede lokale navn (f.eks. 'man', 'søn').
ddddDagens lange lokale navn (f.eks. 'mandag', 'søndag').
MMåneden som et tal uden indledende nul (1-12).
MMMåneden som et tal med indledende nul (01-12).
MMMMånedens forkortede lokale navn (f.eks. 'jan', 'dec').
yyÅret som et tal med to cifre (00-99)
yyyyÅret som et tal med fire cifre (1752-8000)
hTimen uden indledende nul (0-23 eller 1-12 hvis AM/PM vises).
hhTimen med indledende nul (00-23 eller 01-12 hvis AM/PM vises).
mMinut uden indledende nul (0-59).
mmMinut med indledende nul (00-59).
sSekund uden indledende nul (0-59).
ssSekund med indledende nul (00-59).
zMillisekunder uden indledende nul (0-999).
zzzMillisekunder med indledende nul (000-999).
APBrug AM/PM visning. AP erstattes enten af "AM" eller "PM".
apBrug am/pm visning. ap erstattes enten af "am" eller "pm".

char [identifier]

Denne kommando tillader dig at indsætte tegn efter deres numeriske identifikator, i decimal, oktal eller hexadecimal form. For at bruge den starter du Redigeringskommando-dialogen og skriver char: [number] i indgangsfelterne, og trykker så på O.k..

Eksempel 6.1. tegn-eksempler

Inddata: char:234

Udskrift: ê

Inddata: char:0x1234

Udskrift:

s///[ig] %s///[ig]

Denne kommando udfører en sed-lignende søg/erstat-operation på den aktuelle linje, eller på hele filen (%s///).

Kort fortalt gennemsøges teksten for tekst der matcher søge-mønstret, det regulære udtryk mellem den første og anden skråstreg, og når en match findes, så erstattes den matchende del af teksten med det udtryk der er mellem den midterste og sidste del af strengen. Parenteser i søgemønstret laver tilbage-referencer,hvilket betyder at kommandoen huskler hvilken den af matchen der matchede i parenteser; disse strengs kan genbruges i erstatningsmønstret, refereret til som \1 for det første sæt parenteser, \2 for det andet og så videre.

For at søge efter en rigtig ( ( eller ), må du escape den ved brug af et tegnet: \(\)

Hvis du tilføjer i tilsidst i udtrykket, bliver matchningen versalufølsom. Hvis du tilføjer g tilsidst, erstattes alle forekomster af mønstret, ellers erstattes kun den første forekomst.

Eksempel 6.2. Erstatning af tekst i den aktuelle linje

Din meget venlige compiler stoppede netop, og fortale dig at klassen minKlasse nævnt i linje 3902 i din kildefil ikke er defineret.

"Pokkers!" tænker du, det er selvfølgelig MinKlasse. Du går til linje 3902, og i stedet for at prøve at finde ordet i teksten, starter du Redigeringskommando-dialogen, indtaster s/minKlasse/MinKlasse/i, trykker på O.k.-knappen, gemmer filen og kompilerer – med held, uden fejl.

Eksempel 6.3. Erstatning af tekst i hele filen

Forestil dig at du har en fil, i hvilken du nævner en “Frøken Pedersen” adskillige gange, og så kommer der nogen ind og fortæller dig at hun lige er blevet gift med “Hr Krogh”. Du vil nu selvfølgelig erstatte hver forekomst af “Frøken Pedersen” med “Fru Krogh”.

Start kommandolinjen, og skriv kommandoen: %s/Frøken Jensen/Fru Jensen/, tryk på returtasten og du er færdig.

Eksempel 6.4. Et mere avanceret eksempel

Dette eksempel gør brug af tilbagereferencer såvelsom tegnklasse (hvis du ikke ved hvad det er, så referér til den relaterede dokumentation nævnt nedenfor).

Antag du har følgende linje:

void MyClass::DoStringOps( String      &foo, String &bar String *p, int  &a, int &b )

Du bliver nu klar over at det ikke er pæn kodning, og beslutter dig for at du ønsker at bruge const nøgleordet for alle “adresser på” argumenter, dem der er karakteriseret ved &-operatoren foran argumentnavnet. Du vil også gerne forenkle mellemrum, så der kun er 1 mellemrumstegn mellem hvert ord.

Start Redigeringskommando-dialogen og indtast: s/\s+(\w+)\s+(&)/ const \1 \2/g og tryk på O.k.-knappen. g'et i slutningen af udtrykket får det regulære udtryk til at omkompilere for hver match og gemme til backreferences.

Uddata: void MyClass::DoStringOps( const String &foo, const String &bar String *p, const int &a, const int &b )

Operationen overstået! Hvad skete der egentlig? Vi kiggede efter mellemrum (\s+) fulgt af et eller flere alfabetiske tegn (\w+) fulgt af nogle flere mellemrum (\s+) fulgt af et ét-tegn, og under processen gemtes den alfabetiske stump og ét-tegnet til genbrug i erstatningsoperationen. Vi erstattede så den matchende del af vores linje med et enkelt mellemrum fulgt af “const” fulgt af et mellemrum fulgt af vores gemte alfabetiske stump (\1) fulgt af et mellemrum fulgt af vores gemte ét-tegn (\2)

I visse tilfælde var vores alfabetiske stump “Streng”, i andre tilfælde “int”, så ved brug af karakterklassen \w og +-quantifier viste sig at være meget nyttig.

Kommandoer for navigering

goto [HELTAL linje]

Denne kommandoen går til den angivne linje.

find [mønster]

Kommandoen går til første forekomst af mønster ifølge indstillingen. Følgende forekomster kan findes ved at bruge Redigér->Søg igen (normal genvejstast er F3).

Kommandoen kan indstilles ved at tilføje et kolon fulgt af et eller flere tilvalg. Formatet er find:tilvalg mønster. Følgende tilvalg understøttes:

b

Søg baglæns.

c

Søg fra markørens position.

e

Søg kun i markeringen.

r

Udfør en søgning med et regulært udtryk. Hvis det angives, kan du bruge \N, hvor N er et tal, til at repræsentere fundet tekst i erstatningsstrengen.

s

Udfør versalfølsom søgning.

w

Match kun hele ord.

ifind [mønster]

Kommandoen sørger for “søgning mens du skriver”. Du kan indstille opførslen eller søgningen ved at tilføje et kolon fulgt af et eller flere tilvalg, på denne måde: ifind:tilvalg mønster. Tilladte tilvalg er:

b

Søg baglæns.

r

Lav en søgning med et regulært udtryk.

s

Udfør versalfølsom søgning.

c

Søg fra markørens position.