Himlens poler

Jason Harris

Tilsyneladende bevæger himmellegemerne sig fra øst mod vest. Det ser ud som om de når hele vejen rundt på 24 timer iflg. (stjernetid). Fænomenet skyldes i virkeligheden at Jorden drejer om sin egen akse. Jordens akse skærer himmelkuglen (himmelsfæren) i to punkter. Disse to punkter kaldes himlens poler. Selvom alle andre punkter på himlen ser ud til at dreje rundt om Jorden befinder disse to punkter sig altid på samme sted. Resten af himlen synes at dreje om polerne. Himlens poler er også polerne i himmelkoordinatsystemet ækvatorsystemet hvilket vil sige at deres deklination er henholdsvist +90 grader (himlens nordpol) og -90 grader (himlens sydpol).

Himlens nordpol befinder sig i øjeblikket næsten samme sted som den klare stjerne Polaris (Det latinske navn for “Nordstjernen”). Det gør Nordstjernen (Polaris) værdifuld til navigation. Den viser ikke kun i hvilken retning af horisonten nord er, men dens højdevinkel er altid (næsten) lig med betragterens geografiske breddegrad. (Nordstjernen kan dog kun ses hvis man befinder sig på den nordlige halvkugle).

At Nordstjernen (Polaris) i øjeblikket befinder sig ved himlens nordpol er en tilfældighed. På grund af præcessionen befinder Polaris (Nordstjernen) sig kun nær nordpolen i et forholdsvis kort tidsrum.

Vink

Øvelser:

Brug dialogen Find objekt (Ctrl+F) til at finde Polaris (Nordstjernen). Læg mærke til at dens deklination er næsten (men ikke helt) +90 grader. Sammenlign Høj: (højden over horisonten) mens der er fokuseret på Polaris med den geografiske breddegrad. De ligger altid mindre end en grad fra hinanden. De er ikke præcist identiske fordi Polaris (Nordstjernen) ikke er himlens nordpol. (Du kan finde den præcise nordpol ved at skifte koordinaterne til ækvatorsystemet under indstil KStars og holde pil op-tasten nede til bevægelsen stopper).

Brug dialogen Tidsintervaller til at sætte hastigheden op til 100 sekunder. Du kan nu se at hele stjernehimlen tilsyneladende bevæger sig rundt om Nordstjernen, mens Nordstjernen (Polaris) selv synes at stå næsten stille.

Vi sagde at himlens poler var poler i det ækvatoriale koordinatsystem. Hvad tror du er polerne i det horisontale koordinatsystem (højde/azimut)? (Se zenit).