Kapitel 1. Indledning

I KStars kan du udforske nattehimlen fra din behagelige computerstol. Det giver en nøjagtig gengivelse af nattehimlen (uden skyer!) set fra hvor som helst på jorden på et hvilket som helst tidspunkt. Programmet indeholder 126.000 stjerner op til 9. størrelsesklasse (mange flere end man kan se med det blotte øje), 13.000 deep sky-objekter (fra Messier-, NGC- og IC-katalogerne), alle planeterne, Solen og Månen, hundreder af kometer og asteroider, Mælkevejen, 88 stjernebilleder og hjælpelinjer som himlens ækvator, horisonten og ekliptika.

Men KStars er mere end en simpel simulation af stjernehimlen. Stjernekortet giver også adgang til en række værktøjer du kan bruge til at lære mere om astronomi og nattehimlen. Der er en sammenhængsfølsom popop menu du selv kan tilrette tilknyttet alle viste objekter, som viser objektspecifikke oplysninger og fx websider (på engelsk), smukke billeder optaget med Hubble Space Telescope og andre observatorier rundt om i verden.

Fra et objekts pop op-menu har du adgang til detaljerede oplysninger om objektet. I det vindue kan du se data om objektets position og se oplysninger fra en række kilder om objektet, fx online databaser med astronomiske data og litteraturhenvisninger på professionelt niveau. Du kan ovenikøbet tilknytte dine egne link, billeder og tekster, så du kan gøre KStars til en grafisk grænseflade til din egen observationslog og til din egen astronomiske notesbog.

Vores Astro-lommeregner giver direkte adgang til at bruge mange af de algoritmer vi bruger i programmet, herunder omregning af koordinater mellem forskellige koordinatsystemer og omregning mellem tidsenheder. Værktøjet AAVSO Lightcurve Generator henter en lyskurve over enhver af de over 6000 variable stjerner American Association of Variable Star Observers (AAVSO) indsamler data for. Lyskurverne fremstilles “mens du venter” ved at hente data direkte på AAVSO's server så du er sikker på at få de allernyeste oplysninger.

Du kan planlægge en observationssession ved hjælp af værktøjet Højde vs. tid, som kan tegne kurver der repræsenterer højden som funktion af tiden for en hvilken som helst gruppe af objekter. Hvis det er for detaljeret har vi værktøjet Hvad sker der i aften? Det er et værktøj der viser en oversigt over hvad der vil kunne ses fra din position en hvilken som helst aften. Du kan tilføje dine foretrukne objekter til værktøjetObservationsliste som giver bekvem adgang til almindelige handlinger for en liste af objekter.

KStars indeholder også en Solsystemsviser, som viser hvor i vores solsystem planeterne befinder sig lige nu. Der er også et værktøj der viser positionen af Jupiters 4 største måner som en funktion af tiden.

Vores hovedformål med KStars er at gøre det til et interaktivt undervisningsværktøj for undervisning i astronomi. Derfor indeholder KStarshåndbogen AstroInfo-projektet. En række korte artikler om astronomiske emner der kan udforskes med KStars. Derudover indeholder KStars DCOP-funktioner der tillader dig at lave script der udfører avancerede handlinger, så KStars kan bruges som "demonstrationsprogram" til at vise ting i klassen eller til generelt at illustrere astronomiske emner.

KStars er imidlertid ikkekun for studerende. Du kan kontrollere teleskoper og kameraer med KStars, ved brug af den elegante og kraftfulde INDI protokol. KStars understøtter adskillige populære teleskoper inkluderende Meade's LX200 familje and Celestron GPS. Adskillige populære CCD kameraer, web-kameraer og computeriserede fokus-metoder er også understøttet. Simple slew/track kommandoer er integreret direkte i hovedvinduets popop-menu, and INDI-kontrolpanelet sørger for fuld adgang til alle dit teleskops funktioner. Mange af disse handlinger kan også scriptes gennem KDE's DCOP-mekanisme (vort eget Script Builder-værktøj sørger for en simpel peg-og-klik grænseflade til disse scripter). INDI's klient/server arkitektur tillader nem kontrol af et vilkårligt antal lokale eller fjerne teleskoper ved brug af en enkelt KStars session.

Vi er meget interesserede i at høre fra dig. Rapportér fejl og ønsker til KStars udviklerpostliste: . Du kan også bruge det automatiserede fejlrapporteringsværktøj du finder i programmets hjælpemenu.