Kapitel 2. En hurtig rundtur i KStars

Indholdsfortegnelse

Indstillingsguiden
Se dig omkring.
Objekter på himlen
Pop op-menuen
Find objekter
Centrering og sporing
Tastaturhandlinger
Turen er nu slut

Dette kapitel introducerer de mest brugte af KStars' funktioner, i form af en guidet rundtur.


Hovedvindue

Skærmbilledet ovenfor giver en typisk visning fra programmet Kstars. Du kan se himlen centreret på Betelgeuse, den stærkeste stjerne i stjernebilledet Orion. Orion er netop gået op ovenfor den østlige horisont. Stjerner vises med realistiske farver og relativ lysstyrke. Hvis du kigger nøje, kan du også se månen nær vinduets venstre kant. I tre af hjørnerne på himmelvinduet er der tekstlinjer på skærmen som viser information om nuværende tid og dato (“LT; 06:44:58 2004-06-20”), nuværende geografisk sted (“Tucson, Arizona, USA”), og nuværende objekt på skærmens centrum (“Fokuseret på: Betelgeuse (alpha Orionis)”). Ovenfor himmelvinduet er der to værktøjslinjer. Hovedværktøjslinjen indeholder genveje for menufunktioner, samt en tidsskridtkomponent som kontrollerer hvor hurtigt simuleringsuret går. Visningsværktøjslinjen indeholder knapper som lader dig vise eller skjule forskellige slags objekter på himmelen. Der er en statuslinje længst nede i vinduet, som viser navnet på alle objekter som du klikker på, og himmelkoordinaterne (både rektascension/deklination og azimut/elevation) for musemarkøren.

Indstillingsguiden

Første gang du kører Kstars, vises en indstillingsguide, som tillader dig nemt at indstelle dit geografiske sted og hente nogle yderligere datafiler. Du kan trykke på knappen Afslut når som helst for at afslutte indstillingsguiden.

Den første side i indstillingsguiden lader dig vælge geografisk sted ved start, ved at vælge fra listen med de mere end 2500 kendte steder til højre i vinduet. Listen med steder kan filtreres til at svare til teksten du skriver ind i redigeringsfelterne By, Region og Land. Hvis dit ønskede sted ikke findes i listen, kan du vælge en tilfældig by i nærheten. Senere kan du tilføje dit nøjagtige sted manuelt med værktøjet Indstil geografisk sted. Så snart du har valgt et geografisk sted ved start, så tryk på knappen Næste.

Den anden side i indstillingsguiden lader dig hente yderligere data som ikke indgår i KStars' standarddistribution. Tryk blot på knappen Hent yderligere data for at vise værktøjet Hent nye ting. Når du er klar, så tryk på knappen Afslut i indstillingsguiden for at begynde på at udforske KStars.

Bemærk

Værktøjet Hent ekstra data er kun tilgængeligt hvis du har installerat KDE 3.3.x.