KLID: Mandrake Linux 9.1 - tips

KLID har deltaget i den danske oversættelse af Mandrake Linux 9.1. Her er nogen tips til brug af Mandrake Linux 9.1.

Nye pakker og opdateringer via nettet

Hvis du har installeret Mandrake fra cdrom, er der mange pakker der ikke var med på cdrommerne, nemlig dem som andre end Mandrake er kommet med, kaldet "contrib". Der er ialt ca lige så mange pakker her som der er i grundsystemet, nemlig 2494 pakker med 1,9 GB i tillægssystemet mod 2565 pakker med 2,2 GB i grundsystemet.

Man kan også vedligeholde sit Mandrake-system ved at opgradere pakker over nettet.

De følgende 3 linjer kan du køre hver for sig som root på en kommandolinje for at få adgang til de pakker i grunddistributionen (main) som du ikke installerede i første omgang, de yderligere pakker som ikke var på cdrommerne (contrib), og opdateringerne med bl.a. sikkerheds- og fejlrettelser (update_source). Det kan tage lidt tid at køre dette, idet der hentes alle oplysninger om alle pakker med over, bl.a beskrivelser af pakkerne.

urpmi.addmedia main ftp://klid.dk/Mandrake/9.1/i586/Mandrake/RPMS with ../base/hdlist.cz ;
urpmi.addmedia contrib ftp://klid.dk/Mandrake/9.1/i586/Mandrake/RPMS2 with ../base/hdlist2.cz ;
urpmi.addmedia --update update_source ftp://klid.dk/Mandrake/updates/9.1/RPMS with ../base/hdlist.cz ;

Du kan herefter køre menupunkt Konfiguration -> Administration af programmer -> Mandrake Update for at opdatere med sikkerhedsrettelser og andre rettelser, og du kan køre menupunkt Konfiguration -> Administration af programmer -> Rpmdrake+ for at installere.

Netbanker

En måde at få netbanker til at køre, er at installere SUNs Java 2 Runtime Environment (j2re) fra Mandrakes j2re rpm for mdk 9.1, og dernæst lave en lænke til dennes plugin til din browsers plugin-katalog, fx som root:

ln -s /usr/lib/j2re-1.4.1/plugin/i386/ns610/libjavaplugin_oji.so /usr/lib/mozilla-1.3.1/plugins/ ;

Hvis du vil have en nyere j2re kan du tage rpm-en fra http://java.sun.com/j2se/downloads.html. Tag den nyeste Standard Edition (J2SE) der er oversat til glibc 3.2 (J2SE 1.4.1 da jeg skrev dette), tag dernæst RJE-pakken i "Linux RPM in self-extracting file" (eller "Linux self-extracting file" hvis du ikke kan køre RPM). Kør "sh j2re....rpm.bin" og kør som root: "rpm -i j2re....rpm". Dette har den fordel at andre browsere end netscape 4.7x kan benyttes med banker, fx kan min Mozilla-browser benyttes med Amagerbanken, Skandiabanken og SEB.

Denne side vedligeholdt af Keld Simonsen.