KLID: Mandriva Linux 2007.1 - tips

KLID har deltaget i udviklingen, aftestningen og den danske oversættelse af Mandriva Linux 2007.1. Her er nogen tips til brug af Mandriva Linux 2007.1.

Mandriva 2007.1 er nu kommet frit tilgængeligt i officiel version, også kaldet Mandriva Linux 2007.1 Free Edition 2007, og ISO-er er nu på vej ligesom alle de individuelle pakker og live-cd'er (bl.a. dansk live-cd). Man kan således også installere det hele over nettet (eller fra disk). Mandriva Linux hed førhen Mandrake Linux, og Free Edition er den endelige frie version af en Mandriva-udgave.

Mandriva kommer med en lang række grafiske administrationsværktøjer, i "Konfigurér din maskine". Programmet hedder mcc - Mandriva Control Center. Du kan få mere ud af mcc ved at aktivere "Ekspert" under "Indstillinger" i mcc.

Der er mange tips på Mandrivas wiki. Der er en dansk guide der bl.a. omhandler Mandriva.

Mandrivas referencedokumentation for 10.1 er tilgængelig på nettet. Mandrivas introduktion for begyndere ligger på din maskine i file:///usr/share/doc/mandrake/en/Starter.html/index.html - hvis du installerer pakken mandrake_doc-en .

Nye pakker og opdateringer via nettet

I forhold til at installere Mandriva fra free edition cdrom, er der mange flere pakker tilgængelige over nettet, nemlig dem som andre end Mandriva er kommet med, kaldet "contrib". Der er ialt en del flere pakker her end der er i grundsystemet, nemlig ca. 9000 pakker med 11,2 GB i tillægssystemet mod ca. 5500 pakker med 5,7 GB i grundsystemet ("main"). Der er også mange pakker i "main" som ikke er med på download cd-erne, idet der kun kan være ialt 2,7 GB pakker på de 4 cd'er. Altså er der ca 3,0 GB pakker i grundsystemet, som ikke er med på de 4 CD'er. Der er også en afdeling med ikke-frie pakker "non-free" - dvs ting some ikke er open source, men gerne må distribueres alligevel i den binære version, selvom kildeteksten mangler, der er 137 pakker med ca 200 MB i non-free.

Der er også andre, fx Penguin Libration Front (PLF) og SeerOfSouls SoS som har pakkedatabaser for Mandriva 2007.1, og som med fordel kan benyttes, men som muligvis ikke har samme stabilitet som selve Mandriva Linux. Her findes også pakker, som ikke er open source.

Man kan vedligeholde sit Mandriva-system ved at opgradere pakker over nettet. Dette gøres ved at opsætte en række medier for kilder til pakkerne, og det kan gøres med følgende kommandoer, som udføres som root:

urpmi.addmedia ml2007-1-main ftp://klid.dk/mandriva/official/2007.1/i586/media/main/release with media_info/hdlist.cz
urpmi.addmedia ml2007-1-main_updates ftp://klid.dk/mandriva/official/2007.1/i586/media/main/updates with media_info/hdlist.cz
urpmi.addmedia ml2007-1-main_backports ftp://klid.dk/mandriva/official/2007.1/i586/media/main/backports with media_info/hdlist.cz
urpmi.addmedia ml2007-1-contrib ftp://klid.dk/mandriva/official/2007.1/i586/media/contrib/release with media_info/hdlist.cz
urpmi.addmedia ml2007-1-contrib_updates ftp://klid.dk/mandriva/official/2007.1/i586/media/contrib/updates with media_info/hdlist.cz
urpmi.addmedia ml2007-1-contrib_backports ftp://klid.dk/mandriva/official/2007.1/i586/media/contrib/backports with media_info/hdlist.cz 
urpmi.addmedia ml2007-1-non-free ftp://klid.dk/mandriva/official/2007.1/i586/media/non-free/release with media_info/hdlist.cz
urpmi.addmedia ml2007-1-non-free_updates ftp://klid.dk/mandriva/official/2007.1/i586/media/non-free/updates with media_info/hdlist.cz
urpmi.addmedia ml2007-1-non-free_backports ftp://klid.dk/mandriva/official/2007.1/i586/media/non-free/backports with media_info/hdlist.cz 
Hvis du har installeret et opdateringsmedie, fx som beskrevet ovenfor, kan du få lavet automatisk opdatering af dit system ved fx at køre følgende som root i roots crontab (crontab -e):
00 00 * * * /usr/sbin/urpmi urpmi; /usr/sbin/urpmi --auto-select --auto; 
Opdateringer af kernen bør nok altid installeres særskilt.

Hvis du ønsker at have finere kontrol over hvad du opgraderer kan du køre menupunkt Konfiguration -> Administration af programmer -> Opdatering af programpakker for at opdatere med sikkerhedsrettelser og andre rettelser.

Hvis du vil installere nye programmmer kan du efter at have tilføjet medierne (fx med urpmi.addmedia ovenfor) køre menupunkt Konfiguration -> Administration af programmer -> Rpmdrake+ .

Nem opsætning af servere

Hvis du kører mandriva som server, kan du lave nem opsætning af dhcp, dns, news, ntp, proxy, samba, apache, postfix mm, ved at installere pakken "drakwizard" og så køre Mandriva kontrolcenter. ("Konfigurér din maskine").

Netbanker med Java

En måde at få netbanker, der bruger Java, til at køre, er at hente SUNs Java 2 Runtime Environment (jre) fra Suns jre rpm for linux. Kør "sh jre*rpm.bin" og kør som root: "rpm -i jre*rpm". Dette har den fordel at andre browsere end netscape 4.7x kan benyttes med banker, der bruger Java, fx kan min Mozilla-browser benyttes med Amagerbanken, Skandiabanken og SEB.

Der skal også som root laves en lænke

ln -s /usr/java/jre1.5.0_06/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so /usr/lib/mozilla-firefox-1.0.7/plugins/

Hvis du vil have en nyere jre kan du tage rpm-en fra http://java.sun.com/j2se/downloads.html. Tag den nyeste Standard Edition (J2SE) der er oversat til glibc 3.2 (J2SE 1.5 update 6 da jeg skrev dette), tag dernæst JRE-pakken i "Linux RPM in self-extracting file" (eller "Linux self-extracting file" hvis du ikke kan køre RPM).