Støjreduktion

Gilles Caulier

Gerhard Kulzer

Digikams billedplugin Støjreduktion er et værktøj til at reducere støj i et billede. Det bruger algoritmen Despeckle taget fra Gimp, med ophavsret ved Michael Sweet.

Indholdsfortegnelse

Brug af pluginnet
Pluginnet i gang

Dette plugin sørger for valgbare billedfiltre til at fjerne pletter eller andre forvrængninger forårsagede af skidt såsom støv eller hår på linsen. Det kan også bruges for at fjerne sensorstøj fra kameraet som måske er forårsaget af høje ISO-indstillinger samt den såkaldte moiré-effekten for billeder som er læst ind fra bøger eller aviser. Følgende filtre er tilgængelige:

Brug af pluginnet

Figur 6.1. Dialogen for støjreduktion

Dialogen for støjreduktion

Skærmbilledet ovenfor viser en typisk scene taget i skumningen. Den viser sensorstøj fra en høj ISO-indstilling i kameraet som kan reduceres med dette plugin.

Billedpanelet som kan ændre størrelse , med den originale forhåndsvisning hjælper dig til at bevæge dig rundt indeni billedet. Flyt det røde rektangel rundt for at vælge området der lader dig bedømme de optimale filterindstillinger. Forhåndsvisningsvinduet viser filterets uddata med de nuværende indstillinger. Det kan omarrangeres i fire forskellige kombinationer som antyder med ikonerne under den originale forhåndsvisning. Dette skærmaftryk viser det andet arrangement hvor det samme udklip er vist til sammenligning.

Radiuskontrollen vælger størrelsen på det glidende vindue som bruges af filtret, fra 1 (3x3) til 20 (41x41). Større værdier øger tiden som behøves for at filtrere hvert billedpunkt i billedet og kan forårsage uskarphed. Vinduet flytter sig hen over billedet og farven inde i det jævnes ud så ufuldstændigheder fjernes.

Sort-niveau og Hvidt-niveau justerer niveauerne som bruges af det adaptive filter til at justere filterradien. Sort niveau fjerner billedpunkter mørkere end den angivne værdi, og Hvidt niveau gør det samme for billedpunkter lysere end tærskelniveauet. Effekten af tærsklerne er at filtret betragter alt udover dem som en enkelt værdi, og jævner det fuldstændigt ud. Det giver kun mening for lyse og mørke værdier.

Knappen Adaptiv vælger det adaptive medianfilter. Dette filter varierer størrelsen på det glidende vindue afhængig af billedets indhold og forbedrer sommetider klarheden af filtrerede billeder eftersom det jævner mindre ud med fine strukturer og mere med grove strukturer. På den måde kan radien øges uden at tabe detaljer, hvilket giver et resultat som er jævnere end kun med Radius.

Knappen Rekursiv vælger et rekursivt medianfilter for at udføre en stærkere gentaget filtrering. Metoden giver generelt jævnere resultat, men kan forårsage yderligere uønsket uskarphed.