Kapitel 1. Indledning

Indholdsfortegnelse

Kortfattet information om RSS-filer

Nyhedstelegrafen er et program for KDE's panel (også kendt som Kicker) som giver en let og bekvem måde at komme til nyhederne som rapporteres af mange nyhedskilder (såsom Danmarks Radio, TV2, Information, Slashdot, Linux® Weekly News eller Freshmeat).

For at gøre dette, kræver nyhedstelegrafen at nyhedskilderne sørger for en speciel RSS-fil, som indeholder overskrifter og peger på tilsvarende fuldstændige artikler. Sådanne filer er meget almindelige nu om dage, og nyhedstelegrafen levereres med en opsætning med gode nyhedskilder som sørger for sådanne filer.

Kortfattet information om RSS-filer

RSS-filer bliver mere og mere populære for tiden, og dette program er ikke det første program som drager nytte af dem. Men hvad er RSS-filer? Dette afsnit forsøger at give et kortfattet svar på dette spørgsmål, samt pege på andre kilder med yderligere information.

Et kort svar: RSS er et XML-baseret format for distribution af internet-indhold.

RSS bruges ofte med betydningen “Rich Site Summary” (Indholdsrig opsummering af sted): – det er ikke en almindelig definition, men giver en idé om hvad forfatterne til RSS tænkte sig. Der er ikke enighed om betydningen af RSS, så det er i virkeligheden ikke en forkortelse, men et navn.

RSS oprettedes i 1999, det blev opfundet af Netscape som et distributionsformat for deres hjemmeside my.netscape.com. Den allerførste udgave af RSS var version 0.9. Nogle måneder senere, introducerede Netscape® RSS version 0.9.1, som indeholdt mange funktioner fra formatet “<scriptingNews>”.

Det grundlæggende begreb for alle RSS-filer, er at sørge for en ren, enkel og flytbar måde at distribuere net-indhold, i særdeleshed nyheder: Nyhedskilderne sørger for en RSS-fil, som i egentlig blot indeholder et antal poster, hvor hver post består af en overskrift og en net-adresse som peger på den fuldstændige artikel. RSS-filen indeholder også anden almen information om netop denne nyhedskilde, såsom dens navn og hjemmeside, som evalueres af nyhedstelegrafen.

Nu om dage er der nogle yderligere, mere sofistikerede udgaver af RSS-formatet (0.91, 0.92, 0.93, 1.0 og den nuværende formatversion 2.0) men de to første versioner udgør stadigvæk omkring 85 % af filerne som håndteres på nettet. Ikke desto mindre, kan alle versioner til og med 2.0 håndteres af nyhedstelegrafen!

Dette er naturligvis kun et kort og meget ufuldstændigt forsøg på at forklare de grundlæggende ideer bag RSS-filer. Hvis du er interesseret i dette emne, vil du måske følge nogen af følgende link som peger på yderligere, mere komplette, informationskilder.

http://www.webreference.com/authoring/languages/xml/rss/intro/http://rss.asdf.dk/

En meget pragmatisk introduktion til RSS-formatet, med konkrete eksempler og retningslinjer. Sammen med de autoritative specifikationer, er den en god vejledning for de som overvejer at sørge for en RSS-baseret nyhedskilde på deres hjemmeside.

http://www.oreillynet.com/rss/

RSS-siden fra O'Reilly præsenterer mange almene artikler om at udnytte og bruge RSS-filer, aktuelle nyheder om RSS-udviklingssamfundet, samt væsentlig information for internet-udviklere som overvejer at drage nytte af RSS.

http://blogspace.com/rss/

Denne side er yderligere en udmærket kilde til nyheder om RSS-udviklingen, som er særlig interessant for udviklere som arbejder med RSS-baseret teknologi.

http://www.w3.org/RDF/

Den autoritative kilde om RDF, et XML-baseret sprog, som er ophav til moderne RSS-versioner, publiceret af World Wide Web konsortiet. Den sørger for en fuldstændig liste med link til andre steder om emnet, samt en tidsplan over RDF-udviklingen, en oversigt over arkitekturen, et arkiv med artikler om RDF samt en nøjagtigt sammenstillet liste over værktøj for udviklere som har til hensigt at arbejde med RDF.

Udviklere bør også kontrollere de autoritative specifikationer for de forskellige RSS-versioner:

Hvis du finder nogle andre steder eller dokumenter om dette emne, og synes at de er værd at nævnes her, så tøv ikke med at sende dem til Frerich Raabe , så de kan indsættes i dette dokument og være til hjælp for alle.

Mange tak!