Kom i gang med Linux

Det er ikke så meget man skal vide som almindelig Windows-bruger for at komme i gang med Linux. Hvis man er nogenlunde fortrolig med sin windowsmaskine, så kan man også installere Linux. Basalt set er det at sætte 1 cd eller DVD eller en USB.pind i maskinen og så besvare nogen spørgsmål, der kommer på rimeligt forståeligt dansk.

Jeg har selv givet Linux-cd'er til nogen af mine venner, som ikke var specielt inde i alt, men bare var nysgerrige. De kunne godt finde ud af at installere Linux fra bunden. Der har været nogen artikler i Politiken om at installere og køre Linux hjemme, og konklusionen var at det kunne godt lade sig gøre for meningmand.

Det første er at få fat på cd-er til at installere Linux. De kan købes fx hos linuxpusher.dk til mellem 20 og 60 kr, eller hvis du har mod på det kan du tage dem ned over nettet og brænde dem selv. Meget findes på klid.dk/sw/.

Du skal vælge hvilken distribution du vil køre. Hvis du bare vil prøve det af, og se om programmerne er noget for dig, så prøv en live-cd, fx Linux Mint eller Ubuntu, eller den danske udgave af PClinuxOS, Keldix. En live-cd er en enkelt cdrom, og den kører udelukkende fra cd-en så du ikke behøver at bekymre dig om at der sker noget med din Windows. Vi har en begyndervejledning til Knoppix. En vejledning til begyndere om valg af Linux-distribution er lavet af nogen folk på Linuxin.dk.

Hvis du får problemer med Linux er der ofte en del hjælp at finde rundt omkring.

Hvis du har mod på at gå igang med de større distributioner, så er PCLinuxOS, Linux Mint, Ubuntu,Fedora og OpenSuSE rimeligt nemme at installere, også for Linux-begyndere. Det er fulde Linux-distributioner, der har alt hvad hjertet begærer, så du kan vokse med disse - udbygge til hjemmeserver mm, hvilket du ikke kan med knoppix. Men du kan faktisk godt komme rigtigt langt med PClinuxOs/Keldix og Linux Mint/Ubuntu.

Hvilken distribution? Standardanbefalingen er at du skal vælge den, som du kan få hjælp til fra dine venner. Jeg vil selv anbefale Keldix/PCLinuxOS. bl.a fordi der er nem installation som kan eksistere sammen med windows, - Fedora og openSuse kan ikke selv lave ompartitionering af windows-partitioner, men man skal benytte et særligt ompartitioneringsværktøj under windows, fx Partition Magic. Keldix/PCLinuxOS/Mageia (Mandriva-familien) er også kendt for at være lidt mere brugervenlig end Fedora og openSuse, og Mandriva-familien har nemme opsætningsprogrammer, også til de lidt mere avancerede serverting, altsammen på dansk.

Der er en mindre oversigt over hvilke linux-programmer, der svarer til hvad i windows, på http://klid.dk/windows-linux.html.

Der er en artikel på ikke for nørdet niveau om hvorfor man skal bruge Linux fremfor Windows på http://blog.blazingangles.net/soapbox/2008/12/linux-ogsa-bedst-for-almindeli.html

Denne side vedligeholdt af Keld Simonsen